Nicholas Pearson Associates
Sketchup aerial view
Sketchup aerial viewDigital Terrain ModelSectionAerial of quarrySketch of sectionImage of existing quarrySketch PlanIllustrative Plans

Projects /
Plymstock Quarry

Client: Persimmon Special Projects Western

Location: Plymstock, Devon

Morley Park, Plymstock is a major planning application for an urban brownfield redevelopment scheme in Devon, to the west of Plymouth.  The scheme proposes approximately 1,680 new homes, commercial development, a primary school, public open space (POS) and cliff face greening. An independent assessment estimates the value of the investment at about £400million over the three phases of the development, which is expected to take 15 to 20 years to complete.

The site is located in the former Blue Circle Cement Works site and limestone quarry which was demolished in the late 1990s leaving an extensive brown field site representing a major redevelopment opportunity.  The site is close to Saltram House and Park, an important Grade 1 listed building and Historic Park and Garden. Parts of the development site include historic woodlands and pastures which were retained around the quarry edge.  Proposals also include measures to gradually clothe the remaining quarry cliff faces in vegetation.

Nicholas Pearson Associates worked with a team of masterplanners, engineers and ecologists assembled by Persimmon Special Projects Western, to initially prepare a planning application for the comprehensive remodelling of the quarry and former cement works site. This required an Environmental Statement (ES) and a remodelling /ecological/landscape management plan.  This application for the reshaping of the area by moving over 1million cubic metres of rock was successfully achieved in 2007.

Persimmon instructed the same team to prepare a redevelopment outline planning application, again requiring an ES, as well as a Design and Access Statement and Design Codes.  This involved the design of the public open space and areas of public realm.  We also participated in public consultation events.

We have played a crucial role in carrying out detailed landscape and visual impact assessments through the building of an interactive 3D computer model. This allows views to be assessed particularly from Saltram House and Park.  This has informed the masterplanners on where to retain or propose new screen planting and on critical building heights.  Liaison with English Heritage and the National Trust has been important throughout.

In January 2011 the scheme received outline planning permission by Plymouth City Council.  Engineering and remodelling work are proposed to start in June 2012, with the first houses completed by 2014.