Nicholas Pearson Associates

Projects /
One Brighton

Client: Joint Venture between Crest Nicholson and BioRegional

Location: Brighton, East Sussex

Awards: Civic Trust Award Commendation

This highly ambitious project aimed to deliver a carefully considered mixed use development with the highest of sustainable credentials. The scheme involved converting an area of disused railway sidings close to Brighton station into a striking and dramatic mixed use development. Every detail was scrutinised to ensure that sustainability was at the heart of every design decision whilst not compromising the financial viability of the scheme. This has been achieved through the use of high levels of insulation to the fabric of the buildings and the incorporation of photovoltaic cells and wind turbines on the roofs.

Nicholas Pearson Associates prepared the LVIA and ecological appraisal that formed a vital part of the successful planning application.  We were also responsible for the detailed design of the residential apartments 'sky gardens' and brown roof. Green walls were included on a number of the vertical faces of the buildings where bird and bat boxes have been located as part of a wider strategy to encourage biodiversity. An allotment area has been created on the roof of one of the buildings with rainwater harvesting used to irrigate the planters.  

A visually exciting area of public open space incorporating tree and perennial planting encircles the two buildings in which the paving design echoes the railway lines from the site's previous use. This is sustainably designed to drain surface water back to the underlying chalk through the use of permeable paving technology.

We were an important part of the design team that delivered this innovative and technically challenging project. We worked alongside Feilden Clegg Studio architects, Scott Wilson engineers, Jones Lang Lasalle quantity surveyors and Planning Perspectives planning consultants in the design and construction of this truly inspiring development.

The scheme is now complete and has proved highly successful in terms of both the uptake of the premises and in the achievement of its environmental and sustainable aims and objectives. The project has been featured in numerous press articles and has captured the imagination of the general public.