Nicholas Pearson Associates

Projects /
St. Antony's College, University of Oxford

Client: St. Antony's College

Location: Oxford

Awards: Civic Trust Award Winner 2014National BALI Awards 2013 Principal Winner ‘Hard Landscaping Construction - Construction cost under £300K' and awarded a plaque in the New Building category for the Oxford Preservation Trust Awards.

St Antony’s College is the most international of the seven graduate colleges of the University of Oxford, specialising in international relations, economics, politics, and history. It is located on a sensitive site in the leafy suburbs of North Oxford on the Woodstock Road.
The development project of £7.5 million comprises two new buildings to house graduate accommodation and offices, and a new Porters’ Lodge, together with restoration of areas of external realm. The project provides an entrance focus, rationalising the existing access and circulation, and provides student accommodation in line with Oxford City Council policies. An important design element was the integration of a contemporary landscape with the innovative building and the sensitive context of neighbouring listed buildings and mature trees. The development will give an identity more befitting its leading international status, whilst consolidating the estate more firmly within the Oxford College tradition. Symbolically, a new garden quad will be created within the College grounds.   
Working alongside Bennetts Associates Architects, our role was to create the external spaces. This included the appraisal of the existing external realm, to provide early design advice in terms of retention and enhancement of key assets together with providing opportunities for new design interventions. The existing mature trees provided an important element to the site and local context/ streetscape and consultation was undertaken with the Arboriculturalist and design team to ensure detailed proposals respected trees and their root zones. 
Changes of level across the site required careful consideration and we assisted in designing solutions which provided good access and circulation. The restoration of the external realm required detailed appraisal of existing clay brick paving with research on the most appropriate new paving materials for the scheme in consultation with the local stakeholder groups. See photo showing stone materials and benches co-ordinated with the reddish bronze colour of the building.
We provided external design proposals for discharge of planning conditions, detailed design and the tender stage, with further inputs during implementation and establishment phases to include site inspections. The project achieved Practical Completion in February 2013. 

St Antony’s College is the most international of the seven graduate colleges of the University of Oxford, specialising in international relations, economics, politics, and history. It is located on a sensitive site in the leafy suburbs of North Oxford on the Woodstock Road.

The development project of £7.5 million comprises two new buildings to house graduate accommodation and offices, and a new Porters’ Lodge, together with restoration of areas of external realm. The project provides an entrance focus, rationalising the existing access and circulation, and provides student accommodation in line with Oxford City Council policies. An important design element was the integration of a contemporary landscape with the innovative building and the sensitive context of neighbouring listed buildings and mature trees. The development will give an identity more befitting its leading international status, whilst consolidating the estate more firmly within the Oxford College tradition. Symbolically, a new garden quad will be created within the College grounds.  

Working alongside Bennetts Associates Architects, our role was to create the external spaces. This included the appraisal of the existing external realm, to provide early design advice in terms of retention and enhancement of key assets together with providing opportunities for new design interventions. The existing mature trees provided an important element to the site and local context/ streetscape and consultation was undertaken with the Arboriculturalist and design team to ensure detailed proposals respected trees and their root zones. 

Changes of level across the site required careful consideration and we assisted in designing solutions which provided good access and circulation. The restoration of the external realm required detailed appraisal of existing clay brick paving with research on the most appropriate new paving materials for the scheme in consultation with the local stakeholder groups. See photo showing stone materials and benches co-ordinated with the reddish bronze colour of the building.

We provided external design proposals for discharge of planning conditions, detailed design and the tender stage, with further inputs during implementation and establishment phases to include site inspections. The project achieved Practical Completion in February 2013.